Середа, 15.05.2024, 04:21
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Червень » 3 » Законодавство яке тебе захищає
12:23
Законодавство яке тебе захищає

       Захист дітей  в нашій країні забезпечується відповідно до Закону України "Про охорону дитинства", Конституції України, а також інших нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини у цій сфері такі як : Сімейний кодекс України (глави 13, 14 та ін.)Цивільний кодекс України (ст.ст. 295, 1261 та ін.)Житловий кодекс Закон України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей»Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Дитина має бути забезпечена особливими правами, особливим захистом, які мають часовий вимір і спеціальне призначення. Дитина, як і кожна людська істота, від народження має права людини. Але вона повинна мати ще й додаткові, особливі права. Це обумовлено її фізичною, розумовою, моральною та духовною незрілістю. І для того, щоб дитина стала зрілою людиною у всіх відношеннях, їй необхідно мати певні спеціальні, додаткові можливості. Отже, права дитини - це певні спеціальні можливості, які необхідні людині віком до 18 років для існування і досягнення зрілості. Особливі права дитини - це "права росту", зумовлені її фізичною, розумовою, духовною незрілістю. Вони - особливий зріз у загальному контексті прав людини. Зараз проблема дитинства є найголовнішою проблемою в усьому світі, бо діти - наше майбутнє.

В Конвенції про права дитини наголошується, що “дитиною є будь-яка людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо за законом, стосовно даної дитини вона не досягає повноліття раніше”. (1.З) Можна сказати, що діти–це особливо соціально-демографічна група населення, яка, маючи вікові межі від народження до 18 років, має і свої специфічні потреби, інтереси та права, але не володіє достатньою спроможністю відстоювати і захищати їх перед суспільством.
Дитинство–стадія життєвого циклу людини, на якій продовжується становлення організму, розвиток його найбільш важливих функцій, найбільш активно здійснюється соціалізація індивіда, яка включає засвоєння певної системи знань, норм і цінностей, оволодіння соціальною роллю, що дозволяє дитині формуватись та функціонувати як повноцінний член суспільства, ціллісна особистість

 

  Всі діти в Україні мають рівні права і гарантії. У порядку, встановленому законодавством, держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної юридичної допомоги, необхідної для забезпечення захисту їх прав.

 

Особливого захисту з боку держави потребують діти зазначених нижче категорій:

а) дитина — особа віком до 18 років (повнолітня), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої особи раніше;

б) дитина-сирота — дитина, в якої померли чи загинули батьки;

в) діти, позбавлені батьківського піклування,— діти, які залишилися без піклування батьків у зв'язку з позбавленням їх батьківських прав, визнанням батьків безвісти відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами внутрішніх справ, пов'язаним з ухиленням від сплати аліментів та відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов'язки; а також підкинуті діти, діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовились батьки;

г) безпритульні діти — діти, які були покинуті батьками, самі залишили сім'ю або дитячі заклади, де вони виховувались, і не мають певного місця проживання;

ґ) дитина-інвалід — дитина зі стійким розладом функцій організму, спричиненим захворюванням, травмою або вродженими вадами розумового чи фізичного розвитку, що зумовлюють обмеження її нормальної життєдіяльності та необхідність додаткової соціальної допомоги і захисту;

  Для забезпечення дітям можливості визначити себе як особистість і реалізувати свої можливості в безпечних і сприятливих умовах, в середовищі сім’ї або опікунів, для підготовки до життя у вільному суспільстві та захисту дітей створено низку документів на державному та міжнародному рівнях.

1.. Конституція України.

2. Конвенція про права дитини (Конвенцію ратифіковано Постановою ВРN 789-XII (789-12) від 27.02.91) - Дата підписання Україною: 21 лютого 1990 р.Набуття чинності для України: 27 вересня 1991 р.

3. Закон України "Про охорону дитинства" (Цей Закон визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріоритет і з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток встановлює основнізасади державної політики у цій сфері.)

4. Сімейний кодекс України (Стаття 1. Завдання Сімейного кодексуУкраїни

1. Сімейний кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї тародичів.

2. Регулювання сімейних відносинз дійснюється цим Кодексом з метою: зміцнення сім'ї як соціального інституту іяк союзу конкретних осіб; утвердження почуття обов'язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім'ї; побудовисімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки; забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.)

5. Закон України "Про органи і служби у справах дітей таспеціальні установи для дітей" - Виходячи з Конституції України (254к/96-ВР ) та Конвенції ООН про права дитини цей Закон визначає правові основи діяльності органів і служб у справах дітей та спеціальних установ длядітей, на які покладається здійснення соціального захисту і профілактики правопорушень серед осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку.

6. Закон України "Про попередження насильства в сім'ї" -Цей Закон визначає правові і організаційні основи попередження насильства всім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів попередження насильства в сім'ї

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 776 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]