Четвер, 16.05.2024, 15:31
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Липень » 21 » Роз'яснення порядку дії громадян у випадках вимагання від них неправомірної вигоди
14:47
Роз'яснення порядку дії громадян у випадках вимагання від них неправомірної вигоди

Відповідно до ст. 216 КПК України досудове розслідування кримінальних правопорушень здійснюється органами внутрішніх справ.

У випадку якщо проти громадянина вчинено злочин (в т.ч. і вимагання неправомірної вигоди) йому слід звернутися із заявою чи повідомленням про вчинення кримінального правопорушення до органу, уповноваженого розпочати досудове розслідування (органи внутрішніх справ). Заявник попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, про що відмічається у протоколі прийняття усної заяви. Заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття та реєстрацію, подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи.

При особистому зверненні заявника до правоохоронного органу або його посадових осіб – слідчого, прокурора чи іншої уповноваженої службової особи (наприклад, оперативного чергового), приймається відповідна заява або складається протокол прийняття усної заяви про вчинення кримінального правопорушення. Водночас з реєстрацією у черговій частині заяви, черговий слідчий або інша уповноважена службова особа оформляє талон-повідомлення, що підтверджує прийняття та реєстрацію заяви, і видає його заявнику. Талон-повідомлення оформляється і видається заявнику також при його особистому зверненні за межами дислокації органу внутрішніх справ слідчими, які входять до складу слідчо-оперативної (оперативної) групи, дільничними інспекторами міліції, працівниками оперативних підрозділів. Примітно, що талон складається з двох частин: корінця (який залишається в черговій частині органу внутрішніх справ) і повідомлення (видається особі, яка звернулась) з однаковим реєстраційним номером.

В ОВС заяви і повідомлення реєструються цілодобово в чергових частинах службовими особами відразу після їх надходження, та вносяться до ЖЄО. Важливо, що у цьому журналі фіксується вся інформація, яка надходить від заявника. Тобто, службова особа (оперативний черговий), відповідальна за ведення журналу, реєструє всі випадки звернень незалежно від наявності ознак злочину, кримінального проступку, адміністративного делікту чи іншої події.

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем;
Стаття 364-1. Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від  організаційно-правової форми;
Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу;
Стаття 365-2. Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги;
Стаття 366. Службове підроблення;
Стаття 367. Службова недбалість;
Стаття  368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою;
Стаття 368-2. Незаконне збагачення;
Стаття 368-3. Підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми;
Стаття 368-4. Підкуп особи, яка надає публічні послуги;
Стаття 369. Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі;
Стаття 369-2. Зловживання впливом;
Стаття 370. Провокація підкупу;

 

Переглядів: 904 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]