Середа, 15.05.2024, 16:56
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Квітень » 16 » Реформа системи примусового виконання та створення інституту приватних виконавців
14:32
Реформа системи примусового виконання та створення інституту приватних виконавців

В Кабінеті Міністрів  презентовано законопроект «Про державну виконавчу службу та приватних виконавців», а також зміни до Закону «Про виконавче провадження». Запропоновані в цих документах новели дадуть можливість докорінно реформувати систему примусового виконання рішень судів та забезпечать запровадження в Україні інституту приватних виконавців.

За словами першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової, в Україні склалася катастрофічна ситуація, за якої близько 70% судових рішень не виконуються. Причинами такого стану речей є низька зарплата держвиконавців, які не мають реальної мотивації для нормальної роботи, відсутність чіткого та справедливого розподілу виконавчих проваджень, закритий процес примусового виконання судових рішень.

«Результатом роботи Міністерства юстиції та представників експертного середовища стала презентація змішаної системи виконання судових рішень. Якщо на ринку існує конкуренція, а громадяни можуть самі обирати, до кого звернутися з метою виконання судового рішення, ринок сам регулюватиме ці питання і дасть змогу значно ефективніше пропонувати послуги», - зазначила перший заступник Міністра юстиції.

За словами заступника Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергія Шкляра, прийняття цих законів,окрім покращення позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, забезпечить значне підвищення кількості фактично виконаних рішень.

Запропоновані зміни дадуть змогу зекономити кошти державного бюджету, які йшли на фінансування органів ДВС.Крім того, зростуть доходи держбюджету за рахунок реалізації майна приватними виконавцями на електронних торгах в СЕТАМ та завдяки збільшенню надходжень від виконавчого збору.

«Перевагами для громадян є те, що у них буде право вибору, до кого звертатися. Це підніме довіру стягувача до виконавця. Також це позитивно відіб’ється на скороченні термінів виконання судових рішень і ефективності виконавчого провадження», - зазначив заступник Міністра юстиції.

Він також повідомив, що всі необхідні процедури із запровадження змішаної системи будуть завершені вже до кінця поточного року.

«До кінця літньої сесії парламенту законопроекти мають потрапити на розгляд Верховної Ради. Після цього ми розробимо всі необхідні підзаконні акти, створимо кваліфікаційну і дисциплінарну комісії, які прийматимутьіспити у кандидатів на посаду приватного виконавця. І вже до кінця року ми плануємо видати перші свідоцтва і запустити інститут приватних виконавців», - наголосив Сергій Шкляр.

За його словами, приватним виконавцем може стати будь-яка особа, яка має 2 роки юридичного стажу, пройшла профільне стажування та відповідне навчання або особа, яка має 1 рік стажу роботи державним виконавцем, нотаріусом, адвокатом чи арбітражним керуючим і пройшла необхідне навчання.

«Особливостями діяльності приватного виконавця, які передбачені законопроектом, є обов’язкове страхування відповідальності, обов’язковість членства в Національній палаті приватних виконавців», - зауважив заступник Міністра юстиції.

За словами Сергія Шкляра, Національна палата приватних виконавців займатиметься кваліфікацією своїх членів, здійснюватиме дисциплінарний нагляд за їх роботою, захищатиме права виконавців та розробить кодекс етики приватного виконавця.

Водночас, законами передбачене створення відкритого реєстру боржників та його інтеграція з іншими реєстрами, а також запровадження електронного документообігу.

Він також повідомив, що задля мотивації виконавців вони отримуватимуть винагороду за кожне виконане провадження.

Між тим, на першому етапі реформи, держава встановлює обмеження за окремими категоріями проваджень. Поки що виключно за державними спеціалістами залишаться судові справи в яких боржником є держава, державні органи влади та самоврядування, підприємства та установи, в яких держава володіє щонайменше 25% акцій. Також лише державні виконавці працюватимуть з судовими рішеннями, в яких стягувачем є держава. Не дозволять приватним виконавцям на першому етапі займатися відчуженням державного чи комунального майна, а також вселяти та виселяти громадян.

Як зауважила директор Центру комерційного права Валентина Данишевська, однією з найважливіших функцій держави є забезпечення виконання контрактів, перш за все в економічній сфері. Неабияке значення для цього має ефективність виконання судових рішень.

Переглядів: 862 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]