Четвер, 16.05.2024, 00:10
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Червень » 24 » Правова охорона конституції України як основного закону України
15:33
Правова охорона конституції України як основного закону України

Конституція України є нормативно-правовим актом найвищої юридичної сили, тобто. Основним Законом нашої держави Це означає, що Конституція містить первісні положення, які регулюють широке коло суспільних відносин, в тому числі й правових. Згідно до ч 2 ст.8 Конституції України закон та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Основного Закону нашої держави і повинні відповідати йому. Отже, Конституцій, як нормативно правовий акт, яким урегульовано найважливіші суспільні відносини, потребує забезпечення особливою правовою охороною. Актуальність теми полягає саме в тому, що в правовій демократичній державі, якою визнає себе Україна згідно до ст.1, неодмінно повинна існувати надійна державна система, добре розвинуте громадянське суспільство, що здатні швидко й ефективно реагувати на будь який факт порушення Конституції, забезпечиш її охорону.

У юридичній науці немає єдиного погляду щодо визначення правової охорони Конституції, що пов’язано із невеликою кількістю праць з даної теми. Правову охорону Основного Закону можна уявити у двох розуміннях: широкому та вузькому. У широкому розумінні, правовою охороною Конституції є сукупність соціальних, державних та освітньо — виховних умов, створених для забезпечення її ефективної дії, гарантування її верховенства та стабільності. У вузькому ж розумінні, під правовою охороною Конституції розуміється сукупність засобів, гарантій по забезпеченню її юридичної дії, насамперед, конституційно-правових. Адже правова охорона Конституції має розумітися як охорона нормативно-правового акту вищої юридичної сили. Отже, ключовими елементами правової охорони Конституції слід вважати такі:

особливий порядок прийняття Конституції; особливий порядок внесення змін до неї; конституційний контроль; конституційна відповідальність; тлумачення конституції.

Конституційні норми, в тому числі спрямовані на охорону Основного Закону, самі не здатні автоматично забезпечити правову охорону Конституції, тому її захист є завданням і конституційним обов’язком усіх органів державної влади. Насамперед, такі обов’язки покладаються на вищі органи: главу держави, парламент, уряд. Важлива роль у правовій охороні Конституції належить Конституційному Суду, для якого функція охорони Основного Закону є визначальною, бо рішенням Суду не лише розв’язується державно-правовий конфлікт, але й забезпечуються стабільність встановленого Основним Законом конституційного ладу. Здійснюючи попередній конституційний контроль щодо законопроектів про внесення змін до Конституції України, Суд визначає, чи не передбачають вони скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та чи спрямовані вони на ліквідацію незалежності або на порушення територіальної цілісності України. При офіційному тлумаченні Конституції та законів України Суд забезпечує однозначне і правильне застосування їх положень на всій території нашої держави. Але правову охорону Конституції України Суд забезпечує не лише шляхом вирішення віднесення їх до питань Його компетенції, але й самим своїм існуванням. Сам факт можливості звернення до Суду є запобіжним заходом порушення її норм і в кінцевому підсумку сприяє зміцненню конституційної законності.

 

Переглядів: 775 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]