Субота, 18.05.2024, 23:53
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2012 » Лютий » 10 » ОБРОБЛЯЄМО ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ ПРАЦІВНИКА
11:03
ОБРОБЛЯЄМО ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ ПРАЦІВНИКА
             Закон України "Про захист персональних даних" від 1 червня 2010 року №2297-VI, що набрав чинності 1 січня 2011 року регулює відносини, пов'язані із захистом персональних даних під час їх обробки.
            Відповідно до статті 12  цього Закону збирання персональних даних є складовою процесу їх обробки, що  передбачає дії з підбору чи впорядкування відомостей про фізичну особу та внесення їх до бази персональних даних. З урахуванням вимог вказаної статті працівник як суб'єкт персональних даних протягом десяти робочих днів з дня включення його персональних даних до бази персональних даних має бути повідомлений про свої права, визначенні цим Законом, мету збору даних та про осіб, яким передаються його персональні дані, винятково у письмовій формі. Таким чином, роботодавець, який відповідно до законодавства обробляє персональні дані працівників, має дотриматися вимог статті 12 Закону при прийнятті працівника. Протягом десяти днів з дня включення персональних даних до бази персональних даних працівників, роботодавцю необхідно письмово повідомити працівника про його права у сфері захисту персональних даних, мету збору таких даних та про осіб, яким передаються такі дані.
            Законодавством України не встановлено і не може бути встановлено чіткого переліку відомостей про фізичну особу, які є персональними даними, задля можливості застосування положень Закону до різноманітних ситуацій, в тому числі при обробці персональних даних в інформаційних (автоматизованих) базах та картотеках персональних даних, що можуть виникнути у майбутньому, у зв’язку зі зміною в технологічній, соціальній, економічній та інших сферах суспільного життя.  Наприклад, відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України громадянин при укладенні трудового договору зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші документи. У зв’язку з цим персональні дані працівника, які містяться в паспорті або документі, що посвідчує особу, в трудовій книжці, документі про освіту (спеціальність, кваліфікацію), документі про стан здоров’я та інших документах, які він подав при укладенні трудового договору, обробляються володільцем бази персональних даних на підставі статті 24 Кодексу законів про працю України виключно для здійснення повноважень володільця бази персональних даних у сфері правовідносин, які виникли в нього з працівником на підставі трудового договору (контракту).
            Так, у повідомленні працівнику роботодавець зазначає які саме дані були включені до бази персональних даних (особова картка працівника, особова справа, трудова книжка,   відомості, внесені до інформаційної  бази програми 1С, документ про освіту тощо).
             Назву бази персональних даних роботодавець визначає самостійно. Як приклад, це може бути база персональних даних "Працівники".   
            Мета обробки персональних даних визначається володільцем бази персональних даних в залежності від виду його діяльності, при здійсненні якої виникає необхідність у обробці персональних даних, конкретних цілей обробки персональних даних, для досягнення яких володілець бази персональних даних обробляє персональні дані у цій базі. Необхідність обробки персональних даних працівника може виникнути у разі забезпечення реалізації трудових відносин, відносин у сфері управління людськими ресурсами, адміністративно - правових, податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку, тощо. Слід зауважити про те, що не  допускається  обробка  даних про фізичну особу без її згоди,  
            Статтею 8 Закону України "Про захист персональних даних" чітко визначено перелік прав суб'єкта персональних даних, які роботодавець зазначає у письмовому повідомленні працівнику.
            Дотримати  вимогу щодо письмового повідомлення необхідно для усіх працівників, прийнятих після 1 січня 2011 року, тобто з набранням  чинності  Закону України "Про захист персональних даних". За порушення цієї вимоги щодо письмового повідомлення  передбачено адміністративну відповідальність.

Переглядів: 884 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]