Четвер, 16.05.2024, 02:21
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Червень » 18 » Недопущення негативного впливу інформаційної пропаганди засобів масової інформації
08:06
Недопущення негативного впливу інформаційної пропаганди засобів масової інформації

В епоху стрімкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, незаперечним фактом є те, що засоби масової інформації мають величезний вплив на особистість та, дуже часто, повністю, формують суспільну думку.

Останнім часом в інформаційному просторі України спостерігається низка негативних явищ, що створюють загрози національній безпеці України.

Сьогодні на території нашої держави здійснюється психологічний тиск з боку іноземних та вітчизняних засобів масової інформації, що ведуть так звану «інформаційну війну» проти України, з метою поширення неправдивих відомостей про події, що дійсно відбуваються в державі, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, денаціоналізації українців.

Всупереч європейським стандартами у сфері засобів масової інформації, на тлі масованого і агресивного наступу інформаційної пропаганди, в Україні лунають заклики до повалення законної української влади, розчленування незалежної і соборної України.

З метою протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації та об’єднання українського суспільства навколо ідеї української державності Рада національної безпеки і оборони України прийняла Рішення «Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України», яке введено в дію Указом Президента № 449/2014 від 01.05.2014, у якому зазначила «що останнім часом Російська Федерація поширює недостовірну, неповну, упереджену інформацію про Україну, через що намагається маніпулювати суспільною свідомістю в Україні та за її межами». Тому виникла необхідність розроблення комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення нормативно-правового забезпечення та попередження й нейтралізації потенційних і реальних загроз національній безпеці в інформаційній сфері.

У сучасних умовах засоби масової інформації, зважаючи на суспільну важливість, масовість та доступність, мають величезний вплив на духовні процеси, що відбуваються в суспільстві. ЗМІ формують певні ціннісно-смислові моделі для засвоєння суспільством і підтверджують тезу «хто володіє засобами масової інформації, той володіє громадською думкою».

Особливо важливим є вплив засобів масової інформації на формування національної свідомості, оскільки вони виступають вагомим засобом створення історико-культурного інформаційного простору держави, який, по суті, є тим духовно-ідеологічним цементом, що об’єднує народ у політичну націю.

Ця проблема є особливо актуальною сьогодні для України, перед якою стоїть завдання консолідації багатоетнічного українського суспільства в єдину політичну націю з високим рівнем національної свідомості.

Суспільство треба об’єднувати навколо фундаментальних цінностей - свободи, незалежності. Ми, як громадяни своєї країни, повинні перешкоджати розповсюдженню будь-яку недостовірної, неповної, упередженої інформації про Україну, унеможливити намагання маніпулювати суспільною свідомістю.

Широка інформаційно - роз’яснювальна робота серед населення, виховні, просвітницькі заходи, що об’єднують українське суспільство навколо ідеї української державності – це перші кроки протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних ЗМІ, шлях до формування і зміцнення національної свідомості, потужний важіль протидії денаціоналізації українців, деморалізації та ідейно-політичної дезорієнтації суспільства.

Суспільство і держава повинні постійно дбати про нейтралізацію регресивних тенденцій в інформаційному полі й мобілізовувати ресурси засобів масової інформації для забезпечення духовної єдності суспільства.


Переглядів: 529 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]