Середа, 24.04.2024, 16:04
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Вересень » 30 » Узагальнення роботи Сокалського районного управління юстиції!!!!!!!
10:44
Узагальнення роботи Сокалського районного управління юстиції!!!!!!!

                                              ПРАВОВА РОБОТА

9 місяців  2015 року стан правової роботи в Сокальському районному управлінні юстиції розглядався на 21  оперативних нарадах.

   У ході надання методичної допомоги з питань організації правової роботи, а також з метою ознайомлення з фактичним станом організації правового обслуговування, контролю за виконанням та дотриманням вимог, критеріїв, визначених Загальним положенням про юридичну службу юридичними службами (юрисконсультами) місцевих органів виконавчої влади, державних підприємств, установ та організацій, Сокальським районним управлінням юстиції  у звітному періоді проведено 8  перевірок  стану правової роботи

          При проведенні перевірок стану правової роботи значна увага зверталась на дотримання норм Загального положення про юридичну службу, зокрема, питання щодо організації правового обслуговування об’єкта перевірки, складу юридичної служби і організаційно – правових засад її діяльності, підпорядкованість, а також умови роботи, планування роботи та контроль за виконанням запланованих заходів, проведення аналізу претензійно – позовної роботи об’єкта перевірки (ведення журналів обліку, дотримання строків пред’явлення і розгляду претензій та позовних заяв, види претензій та позовів, їх обґрунтованість та результати розгляду). Також перевірками були охоплені питання ведення договірної роботи, відслідковувалось дотримання законодавства про працю і стан трудової дисципліни, ведення кадрового та загального діловодства, наявність  і законність укладення колективного договору та правил внутрішнього трудового розпорядку, нормативно - правове забезпечення діяльності установи, що перевіряється,  а також  надання юридичною службою роз’яснень застосування чинного законодавства працівникам об’єкта перевірки та результати розгляду звернень громадян,  України, ведення відповідних журналів обліку тощо.

Типовими порушеннями, що найчастіше виявлялись під час перевірок  є:

   -   не затверджена номеклатура справ

   - не забезпечення ведення обліку законодавства і міжнародних договорів України, не забезпечується підтримання їх у  контрольному   стані   та   зберігання (пп. 18 п. 11 Загального положення про юридичну службу);

   -     не проставлені відмітки про контроль

   - відсутність планування роботи інструкції з діловодства при підготовці документів юрисконсульта;

В ході перевірок працівникам надаються  усні рекомендації щодо покращення  діяльності роботи та усунення недоліків.

             Разом з тим, загальний стан правової роботи свідчить, що юридичні служби більшості підприємств, установ, організацій, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, що охоплені правовим обслуговуванням, працюють на належному рівні.

  Виконання рекомендацій та повідомлення про усунення недоліків і порушень Сокальське районне  управління юстиції тримає на постійному контролі.

    Протягом 9 місяців 2015 року при проведені перевірок стану  організації правової роботи в юридичних службах міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації Сокальським районним управлінням юстиції перевірявся стан забезпечення юридичних служб нормативною базою та довідковими матеріалами, а також стан організації роботи з ведення обліку актів законодавства,  міжнародних договорів, підтримання їх у контрольному стані та зберігання, збирання інформації про офіційне оприлюднення актів законодавства в друкованих  виданнях.

Під час  перевірок особлива увага приділялась питанню  забезпечення юридичних служб офіційними виданнями, саме Міністерства юстиції України, які Міністерство юстиції випускає на виконання Указів Президента України від 22 січня 1996 року № 73 «Про видання збірників актів законодавства України», від 27 червня 1996 року   № 472 “Питання оновлення збірників актів законодавства України, зокрема, “Офіційний вісник України“, “Систематичне зібрання чинного законодавства України”, “Кодекси України”, “Бюлетень Міністерства юстиції України”.

           За звітній період працівниками управління юстиції.cемінари проводяться з юристконсультами, працівниками підприємств, установ, організацій відповідальними за ведення кадрової роботи та ведення діловодства та  стажування,.

         

           Для сприяння поліпшенню правової роботи на підприємствах, установах, організаціях управлінням юстиції проводяться семінари, читаються лекції, надаються роз”яснення чинного законодавства, розробляються методичні рекомендації.

                                                    НПА

   Сокальським районним управлінням юстиції протягом 9 місяців  2015 року було здійснено, 26 виїздних  та 26  безвиїзних перевірок щодо додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів у Сокальській районній  державній адміністрації, відділі з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій, службі у справах дітей, управлінні соціального захисту населення, районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділі житлово-комунального господарства, цільових програм, розвитку інфраструктури та надзвичайних ситуацій - під час яких було переглянуто нормативно-правові акти.

           У 9 місяців  2015 року було подано органами нормотворення 2  нормативно-правові акти на державну реєстрацію, рішення про скасування державної реєстрації  нормативно-правових актів не приймалися, відмов не було .

                                                     0СВІТА

При Сокальському районному управлінні юстиції створена і функціонує  Громадська приймальня для надання населенню безкоштовної правової допомоги – при районному управлінні юстиції. В ході роботи громадської приймальні здійснюється прийом громадян (особливо із малозабезпечених верств населення) та надання їм безкоштовних правових консультацій(77 консультацій). Громадянам надаються правові консультації з питань земельного, цивільного, сімейного, трудового, пенсійного законодавства, Закону України "Про виконавче провадження", а також інших галузей законодавства. Проводиться особистий прийом осіб. Встановлено графік – день та години, в які особи можуть звертатися за безоплатною правовою допомогою у випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу». У звітному періоді на телефонну «гарячу лінію» управління юстиції звернулося 75 осіб.                                                                                                                              

          Правоосвітня робота здійснюється також у рамках інтернет-режиму, що надає можливість висвітлювати правові питання щодо більшого кола осіб. Сайт Сокальського районного управління юстиції (usticia-sokal.at.ua) функціонує та за останній час на ньому розміщується все більше інформації правового характеру. З дня функціонування сайт відвідало майже три тисячі осіб. Спостерігається тенденція до збільшення переглядів. На сайті розміщено багато  матеріалів на різноманітні правові тематики.
        

Правознавство вивчається  у 9-х класах, виділяється для вивчення  1.5 год.,  у школах району більшість викладачів, які викладають  правознавство - за фахом  історики.  Більшість вчителів загальноосвітніх  навчальних закладів району  належно готуються до проведення  уроків  правознавства,  ведуть їх  конспективний запис, де зазначають мету, ціль, завдання , план та хід проведення уроку. Уроки правознавства переважно проводяться на належному  методичному рівні. Основний акцент робиться не так на засвоєння основ українського законодавства на теоретичному рівні, а на формування правової компетентності (навичок правової поведінки), практичне застосування окремих норм, навичок правої культури, вироблення світового ставлення до Закону для своєчасного застосування правових норм у різних життєвих ситуаціях. Уроки правознавства переважно проводяться в кабінетах історії, де обладнані  кутки  правознавства.

         Сокальським районним управлінням юстиції було здійснено  3    ознайомленнь і із станом правоосвітньої діяльності в навчальних закладах району та 2 ознайомлень у установі з станом правоосвітньої діяльності:

 

В школах району ведеться певна профілактична робота по упередженню правопорушень і злочинності серед неповнолітніх. У всіх навчальних закладах району створено Ради профілактики правопорушень, на Раді заслуховується поведінка учнів у присутності вчителів, заступника директора з виховної роботи. Також у школах району проводяться   учнівські лінійки з правознавчої тематики , вечори “запитань і відповідей”,  зустрічі з представниками правоохоронних і юридичних служб району, тижні правових знань. Робота  з правового виховання  належним чином  відображена в планах роботи  кожної школи, класоводів та класних керівників. Класними керівниками ведуться журнали обліку педагогічних спостережень, індивідуальні картки обліку роботи та планування виховної роботи, заведено журнал обліку з учнями, які схильні до вчинення правопорушень, з якими класні керівники проводять бесіди. Питання  викладання курсу “Основи правознавства”  та правового виховання  виносяться на засідання  педагогічних рад  шкільних  та районного методичного об”єднання. Для вдосконалення  стану та змісту  правової освіти необхідно централізовано  забезпечити всі  навчальні заклади  району заочним матеріалом,  дидактичними  посібниками, юридичною літературою, хрестоматіями з правознавства. У школах практикується поширення правових бюлетнів як для батьків, так і для учнів, проводяться уроки, лекції, бесіди про здоровий спосіб життя (“Здоровий спосіб життя”, “Відповідальність за своє майбутнє” «Адміністративна відповідальність неповнолітніх» та ін.),  тематичні уроки про шкідливість  алкоголю, куріння, наркоманії, попередження насильства серед дітей та у сім”ях. 

           В школах району постійно ведеться роз’яснювальна робота серед дітей та батьків щодо попередження узалежнень (нікотин, алкоголь, наркотики). Розроблено заходи щодо боротьби з тютюнопалінням, алкоголізмом. Класні керівники враховують ці заходи, складаючи плани виховної роботи з класними колективами.  Розроблено заходи з попередження дитячого травматизму, ведеться профілактика правопорушень та бездоглядності дітей, батьки яких знаходяться в трудовій міграції, проводяться такі тренінги:

   

Сокальським районним управлінням юстиції  за 9  місяців 2014року  було проведено :

з 16 лютого по 20лютого 2015 року – Тижні правових знань присвячений Конвенції ООН з прав захисту дітей,

  • з 04 травня по 08 травня 2015 року – Тижні правових знань присвячений подоланню дитячої бездоглядності,
  • з 26 травня по 29 травня 2015 року – Тижні правових знань до Міжнародного Дня захисту дітей,.

з 17 серпня по 21 серпня 2015 року організовано - Тиждень права незалежності України.

 

   В рамках проведення «Дня відкритих дверей для дітей», приуроченого Міжнародному дню захисту прав дітей, Сокальське районне управління юстиції Львівської області відвідали школярі з якими були проведено засідання круглого столу на тему :"Юстиція очима дітей". Так, начальник районного управління юстиції Олесько А.Б. розповів про структуру районного управління юстиції - його підрозділів – про відділ державної виконавчої служби та реєстраційну службу районного управління юстиції. Ознайомив присутніх щодо функцій та повноважень органів юстиції щодо реєстрації нормативно – правових актів, про основні напрямки реформ у системі органів юстиції, започатковані Міністерством юстиції Українив Також  було оголошено результати конкурсу на тему :»Юстиція очима дітей».Цього ж дня також завітали учні Сокальських шкіл , які ознайомились з роботою юстиції та отримали роз’яснення щодо своїх прав,також дізнались про Конвенції ООН прав дитини. Всім присутнім  було роздано буклети на тему «Мої права та обов’язки.

в період з 17 серпня по 21 серпня 2015 року організовано Тиждень права з нагоди відзначення 24-ї річниці незалежності України.

В рамках Тижня проведено різноманітні правоосвітні заходи, а саме:

З 17  по 21серпня 2015 року в бібліотеках Сокальської РЦБС проведено Тиждень правових знань до Дня незалежності України, в рамках якого відбулись такі  заходи присвячені Дню незалежності України: тематичний куток «Україна-незалежна правова держава», правовий калейдоскоп «Перед законом рівні всі» , інформаційна година   «Кольори, що дають надію» (до Дня Державного прапора),історичний хронограф «Україна, яка вона?»,правова  година«У синім кольорі була ознака миру, а в жовтому народ плекав велику віру» (до Дня прапора),малюнок на асфальті «Прапор рідний, заповітний…» (до Дня прапора)

Звернення

За 9 місяців  2015 р. керівництвом Сокальського районного управління юстиції  прийнято на особистому прийомі громадян  - 619, начальником управління юстиції – 107, начальником відділу ДРАЦС-375, начальником відділу ДВС- 137

                 За 9 місяців  2015р.в управління юстиції надійшло 7 звернення громадян  Пропозицій не надходило.

               

 

Переглядів: 571 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]