Четвер, 25.04.2024, 00:23
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Грудень » 8 » Що передбачає нам трудовий кодекс ?
10:03
Що передбачає нам трудовий кодекс ?

            Підготовка проекту Трудового кодексу до прийняття Парламентом має передбачати і широку роз’яснювальну роботу для працівників і роботодавців.

    Наразі його ухвалили в першому читанні й відправили на доопрацювання. Якщо проект ухвалять у цілому, він набуде чинності з 1 січня 2016 року. Втім, новий Трудовий кодекс більшою мірою лобіює інтереси роботодавців, а не працівників, 

Проект передбачає комплексний підхід до вирішення соціально-трудових питань, кодифікацію і уніфікацію законодавчих актів з питань праці та інкорпорацію їх норм.

Проектом пропонується визначити основні принципи правового регулювання трудових відносин, виписано характеристики умов праці, зокрема, шкідливі та небезпечні умови праці, особливий характер праці, легка праця неповнолітніх, роз'їзний характер праці, польові умови праці, прописано порядок оприлюднення державними органами норм законодавства про працю, а також осучаснено положення, зміни до яких вносилися протягом останнього року, а це гарантії мобілізованих, відпустки матерям дітей інвалідів підгрупи А І тощо.

Проект Кодексу доповнено положеннями щодо правонаступництва у трудових відносинах; призупинення трудових відносин; припинення трудових відносин з підстави настання надзвичайних обставин, що перешкоджають продовженню трудових правовідносин; умов праці; підсумованого обліку робочого часу; компенсаційної виплати (допомоги) на оздоровлення при наданні щорічної відпустки; права на репатріацію та гарантій і компенсацій працівникам у разі їх репатріації; окремою главою визначено норми стосовно професійної (службової) кар'єри, до яких віднесено питання стажування працівників, кадровий резерв, конкурсного відбір працівників; збільшення терміну щорічної відпустки до 28 днів тощо.

Але є нюанси :

Роботодавець зможе встановлювати 6-денний робочий тиждень або 10-годинний робочий день, – правда, якщо в сумі це не буде перевищувати 40 годин на тиждень. Також з’явилася норма про так звану гнучку трудову функцію, що дозволяє збільшувати обов’язки працівника.  Є ще один важливий момент: працівників можуть залучати до роботи у вихідні дні без їхньої згоди. Крім того, допускається робота і під час державних та релігійних свят, якщо це передбачено в Трудовому договорі.

Тепер і не потрібна згода профспілки на звільнення працівників через неналежне виконання трудових обов’язків, невідповідність обійманій посаді, неявку на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності та низки інших причин.Звільнення працівника  скорочується – згідно з ним вас можуть сповістити про звільнення за один місяць. Крім того, додано нові підстави звільнення працівника з ініціативи роботодавця за розголошення «комерційної таємниці» (хоча чіткого визначення, що є комерційною таємницею, немає).

    Хоча  щось  в цьому кодексі є позитивне  зарплата. Новому кодексі доплата за роботу в нічний час становить 30%, на відміну від 20%, які є зараз. Крім того, оплата праці у понаднормовий час за проектом буде здійснюватися не в двократному, а вже у трикратному розмірі.

 

 

Переглядів: 566 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]