П`ятниця, 29.03.2024, 11:14
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2015 » Жовтень » 15 » Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори"
18:35
Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори"

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 2 жовтня 2015 року № 378

Про Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" під час видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ

З метою забезпечення реалізації виборчих прав громадян під час голосування з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, відповідно до частин першоїдругоїчетвертої статті 3статті 26частин шостоїсьомої статті 28частини сьомої статті 77 Закону України "Про місцеві вибори", керуючись статтями 11 - 13пунктами 45 статті 17пунктами 12 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Затвердити Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" під час видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ (додається).

2. Цю постанову надіслати обласним, Київській міській державним адміністраціям для доведення до відома територіальних виборчих комісій та оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова 
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


 

 

Додаток 
до постанови Центральної виборчої комісії 
від 2 жовтня 2015 року № 378

РОЗ’ЯСНЕННЯ 
щодо застосування окремих положень Закону України "Про місцеві вибори" під час видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ

Це Роз’яснення розроблено з метою однакового застосування положень Закону України"Про місцеві вибори" (далі - Закон) під час видачі членом дільничної виборчої комісії виборцю виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ (далі - місцеві вибори).

1. Статтею 38 Конституції України встановлено, що громадяни України мають право вільно обирати та бути обраними. Згідно з частиною першою статті 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

2. За змістом частини першої статті 3 Закону право голосу на відповідних місцевих виборах мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України (дієздатні громадяни, які досягли на день проведення таких виборів вісімнадцяти років) та проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться такі вибори. Громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, є виборцями.

3. Відповідно до частини шостої статті 3 Закону не допускаються обмеження щодо участі громадян України у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією Українита Законом.

4. Одним із документів, який посвідчує особу, підтверджує громадянство України та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України.

5. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на місцевих виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

6. Виборець, включений до списку виборців, має можливість реалізувати право голосу на місцевих виборах шляхом отримання виборчого бюлетеня з відповідних місцевих виборів за умови пред’явлення, зокрема, паспорта громадянина України.

7. Згідно з частиною сьомою статті 77 Закону під час проведення голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем, зокрема, паспорта громадянина України, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії вписує своє прізвище і розписується у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, проставляє на контрольному талоні в позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців на виборчій дільниці.

Розбіжності у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України щодо найменування вулиці (проспекту, бульвару, площі, провулка, кварталу тощо) або номера будинку в разі, якщо такі розбіжності стосуються тієї самої вулиці чи того самого будинку та пов’язані з перейменуванням вулиці, зміною нумерації існуючого будинку, допущеною помилкою чи опискою у відповідних відомостях, не можуть бути підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю та не потребують внесення змін до списку виборців.

8. Дільнична виборча комісія та її члени зобов’язані у своїй діяльності додержуватисяКонституції та законів України, виконувати свої обов’язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об’єктивності та неупередженості, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України, діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Законом та іншими законами України.

Повноваження дільничної виборчої комісії та її членів визначено зокрема, положеннямистатей 26 та 28 Закону.

9. До повноважень дільничної виборчої комісії Законом не віднесено здійснення контролю за дотриманням порядку оформлення паспорта громадянина України. Відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах та відповідно у видачі виборчого бюлетеня з підстав відсутності у паспорті такого виборця фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25- та 45річного віку, або розбіжностей у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України, пов’язаних з перейменуванням вулиці, зміною нумерації існуючого будинку, допущеною помилкою чи опискою у відповідних відомостях, не допускається.

Секретар 
Центральної виборчої комісії


Т.ЛУКАШ

Переглядів: 702 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]