Четвер, 25.04.2024, 21:42
Главная Регистрация RSS
Приветствую Вас, Гість
Меню сайту
Відвідали сайт
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Сайти:
·
·
·
·
·
·
·
·
Головна » 2016 » Березень » 15 » Протидія негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації та об’єднання українського суспільс
15:58
Протидія негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних засобів масової інформації та об’єднання українського суспільс

    Засоби масової інформації та соціально-орієнтовані спільноти мережі Інтернет здійснюють вагомий вплив на формування суспільної думки. Проте, поширення неповної та недостовірної інформації, деструктивно впливає на суспільство, здійснюючи негативну пропаганду, що розпалює міжнаціональну порожнечу.

Метою протидії негативному впливу інформаційної пропаганди вітчизняних засобів масової інформації та соціально-орієнтованих спільнот мережі  Інтернет у контексті об`єднання українського суспільства навколо ідеї української державності Рада національної безпеки і оборони України прийняла Рішення «Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України», яке введено в дію Указом Президента № 449/2014 від 1 травня 2014 р. Цим Рішенням передбачено необхідність розроблення комплексних заходів, спрямованих на вдосконалення нормативно-правового забезпечення та попередження й нейтралізації потенційних і реальних загроз національній безпеці в інформаційній сфері, зокрема: розроблення Кабінетом Міністрів України і внесення на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав; розроблення і впровадження комплексних заходів організаційного, інформаційного і роз’яснювального характеру щодо всебічного висвітлення заходів з реалізації державної політики у сфері забезпечення інформаційної безпеки та посилення контро­лю за додержанням законодавства з питань інформаційно-психологічної та кібернетичної безпеки; вжиття заходів щодо забезпечення поширення у світі об`єктивних відомостей про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

У певному сенсі пропаганда приречена на існування в сучасному суспільстві, оскільки натовп не сприймає раціональних аргументів .' В основі нашої поведінки лежать певні переконання. Тому якщо люди засвоюють руйнівні переконання, то й дії, що ними вчинюються, будуть відповідними. Якщо не розпізнати істинну мету пропагандиста спочатку, то потім може бути вже запізно.

Очевидно, необхідно провести різницю між позитивною (конструктивною) та негативною (деструктивною) пропагандою.

Завдання позитивної пропаганди - донести до споживача ті чи інші переконання в доступній формі.Мета позитивної пропаганди - сприяти соціальній гармонії, злагоді, вихованню людей відповідно до загальноприйнятих цінностей. Така пропаганда виконує виховну та інформаційну функції в суспільстві. Вона здійснюється на користь тих, кому адресована, а не обмеженого кола зацікавлених осіб. Позитивна пропаганда не несе в собі маніпулятивної метиЗавдання негативної пропаганди - нав'язати людям ті чи інші переконання за принципом "мета виправдовує засоби".Мета негативної пропаганди - розпалювання соціальної ворожнечі, ескалація соціальних конфліктів, загострення суперечностей у суспільстві, пробудження низьких інстинктів тощо. Це дозволяє роз'єднати людей, зробити їх слухняними до волі пропагандиста. Технологія створення "образу ворога" дозволяє згуртувати натовп навколо пропагандиста, нав'язати натовпу вигідні йому переконання та стереотипи. Основна функція негативної пропаганди - створення ілюзорної, паралельної реальності з "хибною" системою цінностей, переконань, поглядів. Негативна пропаганда активно користується низькою критичністю та навіюваністю мас з метою маніпулювання цими масами на користь обмеженої групи осіб.

Отже, сама природа пропаганди така, що вона досягає своєї мети впливаючи, перш за все, на емоції людей. Але дуже важливо, на які саме емоції вона впливає. Тут криється відмінність між позитивною і негативною пропагандою.

Сьогодні, коли негативний вплив інформаційної пропаганди посилився, правова обізнаність, об`єднання українського суспільства навколо ідеї української державності вкрай необхідні. Сприймати інформацію необхідно виважено та усвідомлено, а також здійснювати її аналіз шляхом зіставлення окремих фактіві подій.

Переглядів: 810 | Додав: UsticiaSokal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]